maanantai 16. tammikuuta 2012

Lisää Teddingtonista

Siis mitä muuta kiinnostavaa kuin koulurakennus? Apulaisrehtori Kevin Watling puhui seuraavista koulun arvoista:
- Learning Together - Continuity
- Equal Opportunity
- Teaching and Learning
- Care and Support
- Positive Achievement
En tietenkään muista kaikkea, mitä sanottiin, mutta jäi vaikutelma, että yhteisöllisyyttä ja tasavertaisten mahdollisuuksien tarjoamista oikeasti pidettiin tärkeinä asioina. Teddington on valtion koulu, jossa rehtorin kertoman mukaan on taustoiltaan ja lahjakkuudeltaan eritasoisia oppilaita. Koulun kotisivu on muuten osoitteessa http://www.teddington.richmond.sch.uk/,  ja sieltä voi lukea esimerkiksi rehtori Richard Weeksin blogia.

Teknologiasta rehtorin esityksessä todetaan seuraavaa:
- Connects people, not places
- Always on, presence & connected mobile devices
- New collaboration tools
- New work settings
- Greater expectations from users
Tietoteknisen puolen johtaja Edmond Hui kertoi meille, että osa Teddingtonin koulun hyvästä tietoteknisestä varustuksesta on peräisin yhteistyösopimuksista valmistajien kanssa. Koulun edustajat käyvät suoraan neuvotteluja firmojen kanssa, kertovat, mitä tarpeita heillä on, ja saavat sitten laitteita kokeilukäyttöön. Yritykset puolestaan saavat tietoa siitä, miten heidän tuotteensa toimivat koulukäytössä ja miten niitä pitäisi kehittää. Eräästä asiasta me savonlinnalaiset olimme kuitenkin eri mieltä heidän kanssaan, nimittäin siitä, sopivatko tablettitietokoneet opetuskäyttöön. Teddingtonissa oli testattu niitä siinä vaiheessa, kun niissä ei ollut esim. kameraa eikä sovelluksia ollut niin paljon kuin nykyisin. Siis heillä ei ollut täppäreitä käytössä. Toinen asia, josta jäi kysymysmerkki ilmaan, oli koulun laitekannan päivittäminen. Kun suurin osa tietokoneista on kerralla hankittu, ne myös vanhenevat suunnilleen yhtä aikaa. Koulun rakennusrahasta oli pantu jotain jemmaan tulevaisuutta varten, mutta loputtomiinhan se ei riitä. Tosin rakennusvaiheessa oli jo käytetty tervettä järkeä ja panostettu IT-infrastruktuuriin, kuten servereihin ja verkkoon, enemmän kuin "kuluviin osiin", kuten läppäreihin.

Silmiinpistävänä eroavaisuutena suomalaisiin kouluihin oli mielestäni yksittäisten opiskelijoiden nostaminen esiin "massasta". Meidän tutustumiskierroksellamme oli koko ajan mukana noin kahdeksasluokkalainen poika, jota aikuiset esittelijät kohtelivat hyvin tasavertaisena tiimin jäsenenä. Poika on yksi koulun leader-oppilaista eli kuuluu ryhmään, jonka tehtävänä on auttaa opettajia tietoteknisissä pulmissa. Ryhmään valitaan jäsenet kiinnostuksen ja taitojen mukaan. Koulun käytävillä oli myös runsaasti esittelytauluja mm. koulun eri urheilujoukkueista, tiedekilpailuissa menestyneistä oppilaista, koulun musikaaliprojektista sekä kuvataiteen töitä. Luokissa kiertäessä näytti siltä, että oppilaat olivat mukana opetuksessa, eivät puuhanneet oheistoimintoja ja käyttäytyivät rauhallisesti. Toisaalta niinhän suomalaisetkin oppilaat tekevät, jos luokkahuoneeseen tunkee lauma ulkomaalaisia... Ruokalasta, eikun ravintolasta, koulussa oltiin ylpeitä. Se oli pienen näköinen niin suuren oppilasmäärän koululle, mutta pitää muistaa, että Britanniassa ei ole ilmaista kouluruokaa, vaan oppilaat joko tuovat omat eväät tai maksavat ruoasta paikan päällä. (Tai ovat syömättä?) Hinnat näyttivät vaihtelevan annoksesta riippuen puolentoista ja kolmen punnan välillä.

Viimeiseksi siteeraan vielä apulaisrehtori Watlingin esityksen kohtaa, jossa lueteltiin kolme periaatetta, joiden avulla saadaan ICT:stä tai suomalaisittain TVT:stä suurin hyöty irti:
- Do no harm
- Make things easy for teachers
- Make it easy for students to do difficult things
Kutakin kohtaa voisi vielä esitellä pitempäänkin, mutta aikani ei juuri nyt anna myöten. Koulun kotisivuilta näihin saanee valaistusta lisää, joten mainitsen vain yhden saavutuksen, josta koulussa oltiin ylpeitä ja joka ainakin minuun teki vaikutuksen: Teddingtonin TEDx-tapahtuma. TED on kansainvälinen konferenssisarja, jossa puhuvat ja esiintyvät eri alojen parhaat osaajat, olivatpa he sitten ennestään kuuluisia tai täysin tuntematomia. TED:n rinnalla järjestetään TEDx-tapahtumia eri puolilla maailmaa, ja myös Helsingissä niitä on järjestetty. Teddingtonin koulu on ainoa perusopetuksen oppilaitos, jossa kyseinen konferenssi on järjestetty. Aikuisten rinnalla puhujina esiintyi myös kaksi koulun oppilasta, joiden esitelmiltä ja esiintymiseltä vaadittiin aivan samaa kuin aikuisiltakin. Seuraavista linkeistä ensimmäinen on TED:n pääsivulle, toinen Teddingtonin TEDx:ään ja kolmas Helsinki TEDx:ään.
http://www.ted.com/
http://www.ted.com/tedx/events/2674
http://www.tedxhelsinki.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti