lauantai 27. joulukuuta 2014

Uusi hanke alussa

Savonlinnan lyseon lukio sai Opetushallitukselta hankerahaa Älylataamo-hankkeeseen. Tarkoituksena on kalustaa ja varustaa esitystekniikalla yksi perinteinen luokkahuone niin, että siitä tulee joustavasti käytettävä ja nopeasti muunneltava tila, jossa voidaan työskennellä esimerkiksi pienryhminä. Luokkatilat koulussamme ovat hyvin yhdenmukaisia ja perinteisen "riisuttuja" ilmiasultaan. Uuden sisustuksen tulisi olla viihtyisä ja vapauttaa opiskelijat pulpetin äärellä istumisesta. Perimmäisenä tarkoituksena on toki vapauttaa oppiminen ja opettaminen!

Ensimmäinen toimenpide hankkeen puitteissa oli osallistua Iloa oppimiseen kaikkialla -seminaariin Jyväskylässä. Tapahtuma oli jatkoa iLO-päivien sarjalle, josta on aikaisemmin kerrottu tässä blogissa. JAMK:n tiloissa järjestetty seminaari tuki erinomaisesti Älylataamo-hanketta, sillä päivien ohjelmassa oli aiheeseen liittyviä puheenvuoroja, ja meillä oli myös mahdollisuus nähdä JAMK:lla toteutettuja muunneltavia tiloja. Seuraavasta linkistä pääsee seminaariohjelmaan, johon on linkitetty tallenteita ja pajojen esityksiä. Älylataamon näkökulmasta suosittelemme erityisesti Olli Niemen ja Satu Aksovaaran esityksiä, jotka pidettiin perjantaiaamuna. http://www.jamk.fi/fi/Koulutus/Ammatillinen-opettajakorkeakoulu/iloa/ohjelma/

Jyväskylästä kotiuduttuamme järjestimme kaikille opettajille avoimen ideapalaverin, jossa heiteltiin ideoita ja käytiin yhdessä luokkatilassa kuvittelemassa, mitä haluaisimme siellä olevan sen jälkeen, kun entinen kalustus on viety pois. Tilan suunnittelu ja pedagogisten ratkaisujen miettiminen kulkevat käsi kädessä. Toisaalta tila on suunniteltava opiskelun näkökulmasta mahdollisimman toimivaksi, toisaalta uusi tila voi synnyttää uudenlaisia pedagogisia käytäntöjä.

Järjestimme myös opiskelijoille piirustustuokion, jossa he voivat valmiiseen pohjapiirustukseen merkitä toiveitaan uuden luokan sisustuksesta. Saattaa olla, että esimerkiksi metron sisäänkäynti ja sauna jäävät toteuttamatta, mutta myös paljon toteuttamiskelpoista on mukana. Palaamme asiaan, kunhan kopiokoneen skannaustoiminto saadaan kuntoon.



Viimeinen toimenpide ennen joulua oli retki Kuopioon. Reissulle ilmoittautui neljä opettajaa, ja kävimme Klassillisessa lukiossa vaihtamassa kuulumisia sekä tutustumassa Itä-Suomen yliopiston opetusteknologian testiympäristöön. Erityisesti jälkimmäisestä tarttui mukaan paljon ideoita ja ajateltavaa. Kiitos, Ari Paldanius, palaamme varmasti asiaan, kun alamme tehdä päätöksiä kaluste- ja laiteratkaisuista. http://www.uef.fi/fi/uef/-/opettaja-saa-tekniikan-haltuun-opetusteknologian-testiymparistossa























Kuvat: Virpi Loikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti