perjantai 30. tammikuuta 2015

Messumatkalla

Maailman suurimmat opetusteknologiamessut nimeltään Bett Show pidetään vuosittain Lontoossa. Ne ovat myös suomalaisten suosiossa; tänä vuonna väitetään 700 suomalaisen vierailleen messuilla. Meidän koululta lähti mukaan viiden hengen joukkue, jossa on mukana kolme veteraania ja kaksi ensikertalaista. Aloitimme työt ahkerasti heti Gatwickin lentokentällä ja sovimme alustavasti vierailusta Muuramen lukioon. Vaikka päivä meni pitkäksi (olimme pitäneet aamutunnit ennen Savonlinnasta lähtöä...) osallistuimme vielä illan lopuksi Ilona IT:n järjestämään suomalaisten tapaamiseen, jossa oli mukana tietysti Ilonan ryhmämatkalaisia, mutta myös meitä omatoimimatkaajia. Siellä kuultiin mm. Turun norssin ja Kaarinan kuulumisia sekä Ilonan "pelinavaus" suomalaisella Smartfeet-alustalla. Kiitos, Ilona IT sekä tilaisuudesta että palkinnosta, jonka Savonlinnan lyseon lukion joukkue voitti!

Ensimmäisenä ja toisena messupäivänä porukkamme jakautui siten, että ensikertalaiset osallistuivat Applen koulutuksiin ja me, jotka jo olemme vastaavissa koulutuksissa joskus olleet, kiersimme messuja ja kävimme Smart-älytauluja edustavan Aronet-yhtiön järjestämällä vierailulla Bridge Academy -nimisessä koulussa. Kiitos vierailun järjestämisestä, Aronet!


Kouluvierailu


Matematiikkaa ja musiikkia painottava Bridge Academy sijaitsee lähellä Haggerstonin Overground-asemaa Regent's Canalin varrella yhdellä Lontoon monikulttuurisimmista alueista. Kouluun pääsi sisälle vain, kun sai vastaanottotiskiltä kortin, jolla pääsi turvaportista läpi. Vierailijoilla oli punainen nauha ja opettajilla violetti. Punanauhaiset eivät saaneet liikkua itsekseen missään, vaan vain henkilökunnan jäsenen seurassa. Systeemiä tunnuttiin pitävän itsestään selvänä, koska opettaja, joka toimi oppaanamme, totesi ohimennen, että tämähän on tietysti teille tuttua.


Oppilaita koulussa on noin tuhat, ja he näyttivät olevan meidän yläkoululaistemme ikäisiä. Meitä opastanut Josh oli 13-vuotias. Oppilaat tulevat kouluun lähialueelta, ja jos ymmärsin oikein, kaksi kolmannesta heistä on oikeutettu ilmaiseen kouluruokaan, mikä on merkki perheen alhaisesta tulotasosta. Oppilaat käyttivät koulupukua, johon kuului violetti bleiseri. Sekä opettajien että oppilaiden käytös ja puhetapa olivat hyvin kohteliaita ja oppitunneilla oli hyvä työrauha.

Kävimme muutamassa luokassa ja lisäksi tutustuimme nopeasti muihin tiloihin; esimerkiksi kävelimme läpi kuvataiteen ja musiikin tilat ja kurkkasimme liikuntasaliin. Rakennuksen pohjakerroksessa oli aulatila ja ruokala, ylempänä keskellä kirjasto ja luokat ympärillä useammassa tasossa. Ylhäältä pääsi suljetulle oleskelupihalle, jossa tosin sillä hetkellä ei ollut ketään, ja toiseen rakennukseen, jossa olivat yläluokkien tilat. Koulurakennus oli varsin uusi ja toki siisti, mutta perusluokat olivat yllättävän ahtaita ja matalia. Paikkoja niissä oli noin kolmellekymmenelle eri tavoin ryhmiteltyjen pöytien ääressä, mutta niissä luokissa, joissa kävimme, oppilaita oli noin parikymmentä. Kun siihen lisättiin muutama vierailija, niin aika pian tuli tukala olo.



Viivähdimme kolmella matematiikan tunnilla. Luokissa oli Smart-älytaulut ja lisäksi yleensä tussitaulu. Eri opettajat käyttivät älytauluja eri tavoin; yhdessä luokassa siihen kirjoitettiin tussilla, toisessa käytettiin GeoGebra-ohjelmaa ja kolmannessa SmartAmp-ohjelmistoa. Yhdessä luokassa oppilailla oli "mini-whiteboardit" eli muovitaulut, joihin kirjoitettiin tussilla ja jotka voitiin pyyhkiä taas puhtaaksi. Vastaus näytettiin sitten taululta opettajalle ja toisille oppilaille. Joissakin luokissa oppilaat käyttivät iPadeja, jotka tuotiin luokkaan tuntia varten kärryissä. Omia laitteita oppilaat eivät saaneet tuoda eikä tunneilla näkynyt puhelimia eikä muita elektronisia laitteita, mutta oppilaiden käytössä oli käytävillä tietokoneita, joihin pääsi kirjautumaan henkilökohtaisella tunnuksella. En tosin tiedä, milloin he niitä käyttävät, sillä Josh kertoi meille, ettei heillä ole välitunteja, vaan oppitunnilta siirrytään suoraan seuraavalle tunnille, kun kello soi.



Luokkien seinillä oli paljon oppilaiden tuotoksia ja muuta materiaalia. Myös käytävien seinillä oli paljon kuvataidetta ja tauluja, joissa esiteltiin mm. opiskelijoita, jotka olivat menestyneet urheilussa tai musiikissa tai saaneet hyviä arvosanoja. Tauluissa myös kerrottiin, minkä verran koko koulun opiskelijat olivat saaneet parhaita arvosanoja ja minkä verran toiseksi parhaita jne. Arvosanoista kerrotaan myös koulun kotisivuilla. Syntyi vaikutelma, että testaamiselle ja arvosanoille pantiin paljon enemmän painoa kuin meillä Suomessa.







Kouluvierailut ovat aina kiinnostavia, koska niistä voi saada ideoita oman koulun toimintaan, mutta myös oivalluksia siitä, mikä on itsellä hyvää ja toimivaa. Kiitos, Bridge Academy!





www.ilona.it
www.smartfeet.fi
www.aronet.fi
http://www.bridgeacademy.hackney.sch.uk


Kuvat: Virpi Loikkanen ja Hannu Soini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti